Ultraljud

Vid en ultraljudsundersökning får du som ägare gärna vara med ditt djur.

Här finns ingen risk för farlig strålning

Här finns ingen risk för farlig strålning

Här finns ingen risk för farlig strålning utan ultraljudet skapar bilder genom att sända svaga ljudvågor ner mot organen. Denna ljudvåg studsar sedan tillbaka och datorn skapar en bild med hjälp av dessa ljudekon.

Ultraljudet är ett fantastiskt hjälpmedel

Ultraljudet är ett fantastiskt hjälpmedel

Ultraljudet är ett fantastiskt hjälpmedel vid undersökningen av de inre organen i buken och även av hjärtat. Bilderna som skapas gör att man kan se både storlek, form samt uppbyggnaden inuti organen. Vid missljud på hjärtat så kallade blåsljud är ultraljudet det bästa och enda sättet att avgöra vad orsaken till blåsljudet är. Med hjälp av ultraljudet kan man undersöka hjärtat i rörelse och därigenom se exakt hur det arbetar och vad problemet är!

För det mesta är hunden eller katten vaken

För det mesta är hunden eller katten vaken

Vid de flesta ultraljudsundersökningarna är hunden eller katten vaken och ligger på en mjuk brits. Ibland kan vi behöva ge lugnande medel om djuret är stressad/mycket orolig. På bilden ovan har hunden Sture somnat mitt under pågående undersökning! För att få bra kontakt mellan djurets hud och ultraljuds-proben behöver vi ofta raka bort pälsen över området som ska undersökas. Om du absolut inte vill att vi rakar pälsen så meddela oss gärna detta!

Efter rakningen sätter veterinären på en gel på huden för att möjliggöra ännu bättre bild. Denna gel är inte skadlig för djuret och efter undersökningen torkas den bort. Det kan dock finnas kvar lite gel i pälsen så när ni kommer hem är det bra om ni sköljer av pälsen/området med ljummet vatten och torkar torrt.